top of page

Allà per on passaven trens ara hi neixen flors

                                    2021

                                    un projecte de Joan Polo Campalans

                                    amb text de Sergio Amador

                                   

                                    Pròleg d'Íria Rodon Casale

Josep Maria Esquirol escriu a “La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat” amb la següent reveladora equivalència: “Hi ha alguns jocs infantils, com el de tocar i parar, en què després del perill, si el vailet aconsegueix arribar a una zona segura, crida “Casa!” o “Salvat!”. Paga la pena fixar-se en la cara de satisfacció que fa en pronunciar aquestes paraules. Reveladora equivalència: la casa salva”.

És inevitable concebre’s com a ésser que necessita formar part d’un indret, que necessita, de fet, saber-se situar en un punt en concret del mapa. Aquest dubte, que ens envaeix en algun moment de la nostra vida, ennuvola els nostres pensaments fins a desenvolupar un llarg monòleg entre la part més radical i la part més sentimental del jo. És en aquest punt on arribem fins a casa.

I què és casa? —ens preguntem.

Ens ensenyen a entendre aquest concepte com un espai físic, com una construcció arquitectònica, o bé com un indret que ens dona recer i refugi. Quan aquesta concepció no s’adapta al que ens és imposat, trontolla el nostre cercle de confort... I és que costa d’acceptar que quan ens estiguin a punt d’atrapar, com diu Esquirol, no tinguem un lloc on caure rendits després de l’esforç de l’última cursa.

Potser sí que som capaços de situar-nos en un punt en concret d’un mapa; o potser casa són persones que estan en constant moviment, i per això, no sabem on situar-nos.

bottom of page